Monday, February 26, 2007

Sealion's Secrets down under: The outback!

LONG STORY SHORT

1. According to 'ze plan'
2. Brewirrana, Bourke, Wilcannia
3. White Cliffs
4. Broken Hill
5. Silverton
6. Menindee lakes + Kinchega National Park
7. The road to Pooncarie
8. Mungo National Park
9. Broken Hill + Mutawintji National Park


SHORT STORY LONG (warning: a lot to read!)

1. According to 'ze plan'

Apparently is 'Stan the happy minivan' niet zo zot van 'ze plan', gezien de aanwezigheid van 'ene platte tube' die we (lees: my fabulous boyfriend, met mezelf als morele steun aka zenuwachtig rondfladderend vrouwmensch) genoodzaakt zijn eerst te vervangen voor we the outback intrekken. Hip hoi!

2. Brewirrana, Bourke, Wilcannia

Deze kleine stipjes op de kaart zijn wellicht de meest afgelegen plaatsjes van heel New South Whales. Ideaal dus vond de Australische regering in de jaren 1900 om er de opstandige en overbodig geworden oorspronkelijke bevolking van dit prachtige land naar toe te sturen. Ook vandaag de dag nog woont hier een groot gedeelte van de Aboriginese (zeg niet Aboriginals!), vaak nog onder armoedige omstandigheden. Ondanks alle initiatieven van de huidige Australische regering (Sorry day, participatie in het beheer van nationale parken, bescherming van heilige plaatsen...) zijn er toch nog redelijk veel 'white fellas' die discriminerend handelen ten opzichte van deze bevolkingsgroep. Zo werd Frederik eerst bediend in de winkel, hoewel het zeer duidelijk was dat een Aboriginal man voor hem stond aan te schuiven...

3. White Cliffs

We go kitch en spenderen de nacht in het Underground Motel, dat zich bevindt in de oude dug outs, waar vroeger naar opaal geboord werd.

4. Broken Hill

Centrum van Outback New South Whales, met een nog steeds werkzame zink- en zilvermijn. Voor ons wordt het een zondag: rust- en wasdag in een motel vol puffende Amerikanen. En we laten ons eens gaan in de voor hier typische milk bar met een soda spider:


5. Silverton

The outback op zijn best: door God en klein peerke verlaten oude mijnstadjes! Geen idee wat de mensen vroeger bezielde om hier hun geluk te zoeken (zotten waren het!). Nabij Silverton bezoeken we ook de Daydream Mine, een oude zilvermijn waar ze die dag een topdag hadden met 6 bezoekers (verspreid over een ganse dag!). Aan onze gids tonen we op de wereldkaart waar Belgie ergens ligt: 'that little orange spot, under the giant B!'.



6. Menindee lakes + Kinchega National Park

Vroeger stond in deze meren slechts een klein gedeelte van het jaar water. Door wat ingenieus gefoefel van de mens kwamen ze echter permanent onder water te staan. Zo staan ze vandaag de dag onder meer in voor de watervoorziening van Broken Hill. Een gevolg hiervan is echter dat alle gumtrees (Eucalyptus) in de meren gestorven zijn, leidend tot een aantal sublieme en spooky foto's.

In het Kinchega National Park namen we een verkwikkende douche in de shearers quarters (om na 5 minuutjes alweer te plakken van het zweet, maar kom) en bezochten we de oude schaapscheerdersstal waar vroeger jaarlijks zo'n twee miljoen schapen werden geschoren.


7. The road to Pooncarie

Ergens wel wetende dat 'Stan the happy minivan' niet echt geschikt is voor de dirt roads van the outback (lees: in het contract van Wicked Campers staat dat het verboden is en het werd nog eens uitdrukkelijk herhaald toen we ons busje gingen afhalen in Melbourne), dachten we zo bij onszelf: 'Let's see what all the fuss is about!'

Resultaat: Wicked Camper might be right aangezien we tengevolge van een klein slippertje op 2,3 cm van een paaltje in de berm gestrand zijn. Maar vooraleer de mama's en de papa's beginnen te hyperventileren, op een gigantisch rode stoflong na (hoho, het busje kuisen wordt zooooo leuk :S) hebben we er geen blijvende letstels aan overgehouden (en zijn we ook wel wat rustiger verdergereden). No worries mate!

8. Mungo National Park

Wegens 'lesson good learnt: dirt road!' boeken we een sunset tour naar het Mungo National Park, bekend voor zijn China Walls, een enorme langgerekte duinformatie. Samen met onze medereizigers van voornamelijk het bejaarde type, onze Aboriginal gids en onze chauffeur die sprekend op Jerry Lewis lijkt, trekken we de woestijn in, aan boord van een busje (met airco!) en over een geweldig slechte dirt road ('Stan the happy minivan' dankt ons op zijn blootje knietjes,... moest hij die hebben uiteraard). Klinkt geweldig tacky, I know, vooral wanneer je weet dat de gids na de tocht nog wat country music begon te tokkelen op zijn gitaar. Maar we geven het toe, ook wij zijn vatbaar voor goedkoop sentiment vooral wanneer dit gekoppeld wordt aan een supercalifragilistic zonsondergang!


9. Broken Hill + Mutawintji National Park

Omdat we maar niet genoeg krijgen van the outback, en ook wel een beetje omdat my fabulous boyfriend zijn bril en veel belangrijker zijn deo (the horror!) vergeten heeft aan het pombakske van het Kinchega National Park, keren we nog eens terug naar Broken Hill. Onder het motto 'nog eentje om het af te leren' trekken we toch nog een beetje verder the desert in en bezoeken we het Mutawintji National Park. Daar hangen we nog eens de zotte buitenlander uit door bij 40 graden 'ene scoone wandelink' te maken. Zweet, dorst en vliegen doen ons niets, want het uitzicht is fantastisch!

1 comment:

Anonymous said...

Waw! Wat een geweldig mooi foto's!
We wachten vol spanning op meer van dat :-)